E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Voda v pohybu

V posledních letech dochází k výrazným změnám ve vodním cyklu na našem území, přičemž nejvíce se to dotýká srážek a výparu. Přesné určení změn na lokální úrovni, ačkoliv není stále dostatečně pochopené, má velký význam. Pod vedením Mijaela Rodriga Vargas Godoy z České zemědělské univerzity v Praze se proto tým odborníků, do kterého byl významně zapojen i Michal Jeníček z Katedry fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, vydal na cestu za poznáním a modelováním změn vodního cyklu v Česku.

Voda nikdy nezmizí. Proč je jí tedy někdy málo? Odpověď je v mnoha případech možné hledat ve změně vodního cyklu, který zabezpečuje přenos vody v systému výpar – srážky – odtok – vsak. Pokud se naruší rovnováha, může někde „přebývat“ a někde „scházet“, její celkové množství však zůstane stejné. Není pochyb, že tuto bilanci výrazným způsobem ovlivňuje i změna klimatu.

Množství srážek na našem území se výrazně nezměnilo. Proč tedy čelíme častějším epizodám sucha? Odpověď je třeba hledat zejména ve změně energetických toků. Ilustrační foto: K. Fraindová.

I přes dnešní poměrně kvalitní staniční data je stále problematické určit celkovou vodní bilanci na lokální úrovni, jelikož v každém vstupu může být zaznamenána určitá chyba. Ta pak může ovlivnit další výpočty a způsobit paseku. Odborníci na hydrologii a hydrologické modelování se proto zaměřili na nové možnosti zpřesnění a podrobné vysvětlení pohybu vody v Česku.

Celkem vědci využili 60 let dlouhé časové řady z národních i mezinárodních databází, u kterých došlo k jejich srovnání a které představovaly výbornou základnu pro další výpočty. Jak s nimi naložit je však klíčové. Pomocí těchto dat vědci přistoupili k hydrologickému modelování a reanalýze dat, což je ve stručnosti kombinace reálných dat a počítačového modelování. Základními sledovanými veličinami kromě srážek všech skupenství byla také evapotranspirace (výpar a výdej vody z vegetace) a odtok. Jednotlivé výpočty a bilance byly počítány pro jednotlivá povodí uzavírající větší prostorové celky.

V průběhu sledovaného období docházelo k výrazným změnám ve vodním cyklu, a to zejména k jeho zrychlování. Přestože srážky významně nerostly, u výparu byl zvýšený nárůst výrazný, což v důsledku způsobuje snížené množství vodních zásob v půdě a povrchových vodách. Výrazná sucha tak lze připisovat spíše změnám v energetických tocích než nedostatku vody jako takové.

Zvyšování průměrných teplot vzduchu a méně sněhu je také jednou z příčin změn vodního cyklu na našem území. Ilustrační foto: K. Fraindová.

Při hodnocení sezónních změn vědci zaznamenali značnou prostorovou heterogenitu na našem území. Zajímavé bylo, že i když se nejvýraznější změny ve vodním cyklu projevují na jaře (zde hraje roli zejména změna skupenství srážek, méně sněhu a dřívější tání), při porovnání dvou třicetiletých období 1961–1990 a 1991–2020 byly největší prostorové rozdíly připisovány hydroklimatickým změnám v letním období.

Jelikož staniční data poskytují pouze konkrétní údaje pro velmi specificky situovanou oblast a heterogenita prostředí tak může být skryta, tým vědců představil nové možnosti s nejpřesnějšími výpočty pro celou oblast Česka. Výsledky analýz popisují zároveň nejnovější časoprostorové změny v koloběhu vody na našem území. Předkládají nám tak nové možnosti pro lokální management krajiny a zavedení opatření např. pro hospodaření s vodními zdroji či přizpůsobení pěstovaných plodin. Metodu hodnocení lze navíc snadno použít pro jakýkoli jiný region.

Kateřina Fraindová

Vargas Godoy, M. R., Markonis, Y., Rakovec, O., Jenicek, M., Dutta, R., Pradhan, R. K., Bešťáková, Z., Kyselý, J., Juras, R., Papalexiou, S. M., and Hanel, M.: Water cycle changes in Czechia: a multi-source water budget perspective, Hydrol. Earth Syst. Sci., 28, 1–19, https://doi.org/10.5194/hess-28-1-2024, 2024.

Publikováno: Středa 05.06.2024 09:15

Akce dokumentů