E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Amoniak jako válečný pomocník?

Spánek představuje jednu z nejdůležitějších fyziologických potřeb člověka. Jelikož je stěžejní pro optimální mentální i fyzickou výkonnost, ve vojenských operacích může být nedostatek spánku doslova otázkou života a smrti. Je však možné spánkovou deprivaci nějak obelstít? Jako jedna z možností se jeví tzv. ergogenní látky, tedy látky schopné zvyšovat fyzickou či duševní činnost. Na jednu z nich se blíže podíval tým odborníků v čele s Janem Malečkem z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy spolu s Kateřinou Skálovou a Zdeňkou Bendovou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Při spánku dochází k významným pozitivním a zároveň nepostradatelným vlivům na celý organismus. Jako ty nejdůležitější můžeme jmenovat například regeneraci tkání, produkci hormonů, ale také vyplavování toxických látek z těla. To celé souvisí s udržováním celkové tělesné a duševní pohody, přičemž každé narušení spánku má negativní vliv na veškeré funkce organismu. Znalost konkrétních vlivů na kognitivní a fyzickou výkonnost má nesmírný význam pro všechny, avšak obzvláště důležité jsou pro riziková povolání, mezi které patří také vojenský personál, u kterého může být silně ovlivněno zdraví, bojeschopnost a s tím i život.

Spánek je nenahraditelnou biologickou potřebou člověka...nebo nahraditelnou? Zdroj: Flickr.com, Autor: U.S. Army Cadet Command (Army ROTC).

Existuje něco, co by dokázalo spánkovou deprivaci zvrátit či zmírnit? Podle výzkumů taková možnost existuje s použitím tzv. ergogenních látek. Mezi nejznámější patří  (nejen) vojáky užívaný kofein. Ten může krátkodobě udržet vojáky v bdělém stavu či zvýšit fyzickou výkonnost. Má to však háček. Zaprvé se ukazuje, že nástup kofeinu se projeví až po hodině od jeho užití, což v případě vojenských operací představuje problém. Dalším negativním vlivem je narušení spánkového režimu, což v konečném výsledku má opět negativní vliv na množství potřebného spánku a odpočatost vojáků.

Vědci se proto zaměřili na další ergogenní látku, která má rychlý nástup a je považována za relativně bezpečnou, a to amoniak. Při jeho inhalaci dochází k podráždění nosní dutiny a plic, což vede k okamžitému zvýšení rychlosti dýchání a zároveň celkové bdělosti, zvýšení rychlosti průtoku krve a zvýšení srdeční tepové frekvence.

Tohoto výzkumu se zúčastnilo celkem 18 mužských kadetů podobného věku, výšky a váhy. V průběhu 36 hodin přitom proběhlo 5 identických testů během něhož vojáci nespali a dále jeden test po 8 hodinách spánku. Testovalo se několik charakteristik související s ostražitostí a výkonem, a to tzv. Epworthská škála ospalosti (na stupnici 0–3 je určena pravděpodobnost usnutí v několika každodenních situacích), jednoduchá reakční rychlost (reakce na přesně určený podnět bez rozhodování), přesnost střelby, u které byla průběžně monitorována srdeční frekvence, rozborka a sborka pušky a maximální výška skoku, během něhož byla zjišťována vnímaná námaha. V každém časovém bodě byly testy provedeny dvakrát, a to s a bez inhalace amoniaku.

Výsledky výzkumu ukázaly, že inhalace amoniaku neměla výrazný vliv na celkovou spánkovou deprivaci, avšak krátkodobě působila pozitivně na zvýšenou pozornost a fyzickou zdatnost vojáků. A to zejména rychlejší reakční rychlost, vyšší srdeční frekvence, výška skoku spolu s nižší vnímanou námahou. Pouze u přesnosti střelby a u rozborky a sborky nebyl znatelný významný účinek.

Vědci závěrem podotýkají, že i když výsledky naznačují možné krátkodobé využití inhalace amoniaku ve specifických vojenských scénářích bez ohledu na přítomnost nebo délku celkové spánkové deprivace, jedná se o malý vzorek složený pouze z mužských vojáků. Tento výzkum proto dává podnět pro další testování této ergogenní látky u rozmanitějších skupin účastníků včetně žen a zároveň použití širší škály výkonnostních testů.

Kateřina Fraindová

Maleček J, Omcirk D, Skálová K, Pádecký J, Janikov MT, Obrtel M, et al. (2023) Effects of 36 hours of sleep deprivation on military-related tasks: Can ammonium inhalants maintain performance? PLoS ONE 18(11): e0293804. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0293804

Publikováno: Úterý 02.04.2024 13:05

Akce dokumentů